Brut Bio

Parés Baltà: biodivers en biodynamisch
In onze zoektocht naar een fuga-waardige biologische cava bezochten we meer dan vijf verschillende bodega. Van al deze wijnhuizen onderscheidde Parés Baltà zich veruit het meest. De geschiedenis van het familiebedrijf Parés Baltà, gelegen in Pacs del Penedès, gaat terug tot 1790, wanneer de eerste druivelaars op het grondgebied werden geplant. Parés Baltà werkt al sinds dan ecologisch en vanaf 2004 werden alle wijnen en cava's gecertificeerd. 
Zo gebruiken ze geen enkele vorm van pesticiden, herbiciden of synthetische meststoffen. De enige bescherming tegen de verschillende wormen en parasieten is een mengsel van kopersulfaat, kalk en water, beter bekend als ”Bordeaux beslag”. De raad die instaat voor de controle en certificatie van de ecologische productie in de CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecológica), een afdeling van het ministerie van landbouw in Catalonië. Deze instelling waakt over de Europese wetgeving 2092/91 die onder andere het gebruik van chemische en synthetische producten verbied.
Het snoeien van de planten en verwijderen van de druiven zorgt ervoor dat de overblijvende druiven voldoende energie en voedingsstoffen krijgen voor het opleveren van sap van de juiste kwaliteit. De wijngaarden worden ook niet kunstmatig geïrrigeerd. Alles heeft te maken met het juist tijdstip voor het behandelen van de gewassen. Voor het verwijderen van onkruid en de bemesting van de velden laten ze hun eigen kudde schapen grazen in de wijngaarden na de oogst. De bestuiving gebeurt door de bewoners van verschillende bijenkorven die ze ook aanwenden voor de productie van honing.
Sinds 2011, ging PB nog een stapje verder in het respectvol telen van gewassen door een aantal velden biodynamisch te behandelen. Biodynamisch verbouwen beoogd een zelf-regulerende wijngaard met een maximale vitaliteit in volledige harmonie met de omgeving. Allerhande behandelingen moeten ervoor zorgen dat de velden hun vruchtbaarheid en weerbaarheid handhaven zonder artificiële ingrepen. Een jaar later werd deze methodiek op alle wijngaarden toegepast, en vandaag is de bodega gecertifiëerd met het biodynamische Demeter label. Deze manier van werken is volledig gefundeerd op de aanwezigheid van voldoende biodiversiteit en astronomie.
Parés Baltà bezit vijf grote wijngaarden in verschillende regios, maar zijn het meest verheugd met de toplocaties hoog in de Alt-Penedès. De verschillende locaties van de wijngaarden met elk een verschillende bodem en heersend klimaat geven niet enkel aanleiding tot het telen van een unieke variëteit aan druiven maar tevens aan een enorme waaier aan karakteristieken binnen een druivenras.

Beleving
Fijne bubbels ontspringen van de bodem van het tulpglas en banen elegant en levendig hun weg door de bleekgele wijn. In de neus herken je toetsen van geroosterd brood en aromas van appel en rijpe peer die meereizen met het opstijgende koolzuurgas uit de complexe wijn. Subtiele gisttoetsen komen voort uit het innige contact van de wijnen met de gist gedurende de rijping in de kelder na de tweede hergisting op fles. De cava komt zeer fris en levendig de mond binnen en de lichte smaak wordt voornamelijk gedomineerd door noties van fruit. De compositie is zorgvuldig geselecteerd om deze complexe veelvuldigheid te bekomen en dat maakt dat deze cava op zichzelf kan worden gedronken alsook als ideale begeleider kan geschonken worden bij gerechten. Een heerlijk, lange afdronk benadrukt de volwassenheid en superieure kwaliteit van deze wijn.

Food Pairing
Met onze cava fuga vintage, haal je de top van ons gamma in huis, ideaal geserveerd bij een temperatuur van 6 - 8 C. De cava kan perfect geserveerd worden als feestelijk aperitief of als begeleidende wijn bij mediteraanse gerechten zoals paëlla. Het subtiele smakenpallet komt ook volledig tot zijn recht bij mosselen of andere edele zeevruchten.

Momenten
Daar de liefde voor de eerlijke doch superieure kwaliteit van het product één van de speerpunten doorheen het fuga gamma hoort te zijn, wordt deze fles toch eerder ontkurkt door (milieu-) bewuste mensen. Intieme momenten van puur genieten van de schoonheid of kracht van de natuur zijn voorbeelden van gelegenheden waar onze fuga brut bio het best tot zijn recht komt.

Technische eigenschappen
De smaak van jouw favoriete fuga cava wordt geboetseerd op drie verschillende plaatsen en tijdstippen in het productieproces en wordt elk jaar al dan niet subtiel aangepast om aan onze standaarden te voldoen.
De cava bestaat uit een typische samenstelling of coupage van de druivensoorten: Parellada, Macabeo en Xarrel.lo waarbij de eerste twee geoogst worden van de Parés Baltà wijngaarden op een hoogte van 230-325m en de laatste voortkomt uit de op 630m gelegen wijngaard, El Sibal. De druiven worden jaarlijks geoogst op het optimale tijdstip met respect tot het druivenras, de locatie can de wijngaard en het klimaat/weersomstandigheden. Al onze fuga cava's komen uit de Penedès streek in Catalonië. Eens de wijnen bij lage temperatuur gefermenteerd zijn, worden de samenstellingen gemaakt uit de beste wijnen. Hoewel de samenstelling van de wijn elk jaar kan verschillen afhankelijk van de selectie, worden meestal slechts subtiele wijzigingen doorgevoerd en wijkt de compositie niet al te veel af van de typische 40/30/30 verhouding. 
De tweede hergisting op fles voltrekt in de koele, vredevolle kelders voor ten minste 12 maanden. De lange rijping van de wijn in de fles samen met de toegevoegde gist en suiker resulteert in een complexe, ronde en volwassen smaak. Typisch voor een langere rijpinge zijn de fijnere bubbels en de duidelijk aanwezigheid van gisttoesten in de neus en de smaak. 
Wanneer de fles uit de kelder gehaald wordt en klaar gemaakt voor consumptie, wordt de gist verwijdert uit de hals van de fles en uitsluitend vervangen door basiswijn om het complexe, pure, eerlijke karakter te vrijwaren. Al deze efforts resulteren in een brilliante schuimwijn met een finaal alcohol gehalte van 11.5 vol%.

Onder bio controle bij Certisys BE-BIO-01cavafugalChange language:

 

 

RMCD bvba – Fuga Moments
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.