Brut

Beleving
Fijne bubbels ontspringen van de bodem van het tulpglas en banen elegant en levendig hun weg door de bleekgele wijn. Aroma's van citrusvruchten reizen met het opstijgende koolzuurgas mee om uit de complexe wijn te ontsnappen en de frisse zuren te signaleren. Op de achtergrond van dit aangename boeket, kan je toetsen van geroosterde noten en brood ontdekken die voortkomen uit het innige contact van de wijn met de gist gedurende de rijping in de kelder na de tweede hergisting op fles.
De indruk van een goed gebalanceerde, volmondige doch frisse smaak wordt gewekt van zodra je de wijn proeft. Een delicaat evenwicht tussen de frisse zuren en de ronde fruitigheid is het handelsmerk van onze fuga cava brut. Noch te droog, noch te zoet, perfect in harmonie. De compositie is zorgvuldig geselecteerd om deze complexe veelvuldigheid te bekomen en dat maakt dat deze cava op zichzelf kan worden gedronken alsook als ideale begeleider kan geschonken worden bij gerechten. Het zijn deze eigenschappen die maken dat deze cava ieders' smaak kan bekoren.

Food Pairing
Met onze cava fuga brut, biedt Fuga Moments u het perfecte aperitief, ideaal geserveerd bij een temperatuur van 5 - 7 C. De frisse zuren scherpen de eetlust aan als geen ander maar tegelijkertijd kan de cava perfect ook op zichzelf worden gedegusteerd. Volgens de Catalanen kan een glas cava op eender welk tijdstip worden geappreciëerd, zelfs bij het ontbijt. Combinaties met typische Spaanse gerechten op basis van zeevruchten of gemarineerde kip zoals paëlla of tapas, illustreren dit perfecte culinaire huwelijk.

Momenten
Daar veelvuldigheid één van de speerpunten doorheen het fuga gamma hoort te zijn, kan een fles worden gedronken bij eender welke gelegenheid waar een heerlijke, betaalbare wijn wordt geappreciëerd. Buiten je eigen persoonlijke pleziertje na een harde dag werk, zijn familiefeesten, tuinfeesten, barbecues of recepties andere voorbeelden van uitgelezen gelenheden.

Technische eigenschappen
De smaak van jouw favoriete fuga cava wordt geboetseerd op drie verschillende plaatsen en tijdstippen in het productieproces en wordt elk jaar al dan niet subtiel aangepast om aan onze standaarden te voldoen.
De cava bestaat uit een typische samenstelling of coupage van de druivensoorten: Parellada, Macabeo en Xarrel.lo. De druiven worden jaarlijks geoogst op het optimale tijdstip met respect tot het druivenras, de locatie can de wijngaard en het klimaat/weersomstandigheden. Al onze fuga cava's komen uit de Penedès streek in Catalonië. Eens de wijnen bij lage temperatuur gefermenteerd zijn, worden de samenstellingen gemaakt om uiteindelijk tot de typische frisse, smaakvolle en veelzijdige fuga cava te komen. Hoewel de samenstelling van de wijn elk jaar kan verschillen afhankelijk van de selectie, worden meestal slechts subtiele wijzigingen doorgevoerd en wijkt de compositie niet al te veel af van de typische 40/30/30 verhouding. 
De tweede hergisting op fles voltrekt in de koele, vredevolle kelders voor ten minste 15 maanden. De rijping van de wijn in de fles samen met de toegevoegde gist en suiker resulteert in een complexe, ronde en volwassen smaak. Hoe langer deze rijpingsperiode wordt aangehouden des te completer en ronder het geheel van de verschillende karakteristieken van de druiven en de gist. Typisch voor een lange rijpinge zijn de fijnere bubbels en de duidelijk aanwezigheid van gisttoesten in de neus en de smaak. Omwille van de extra suiker toevoeging, zal je zelden brut cava's vinden die een langere rijpingsperiode dan 18 maanden aantreffen en nooit korter dan 9 maanden zoals gereguleerd door de D.O. Cava.
Wanneer de fles uit de kelder gehaald wordt en klaar gemaakt voor consumptie, wordt de gist verwijdert uit de hals van de fles en vervangen door een mengsel van basiswijn met een zeker suikergehalte (de expedition liquor). Gedurende deze dosage kan men de smaak van de wijn nog bijsturen en de hoeveelheid toegevoegde suikers zal de uiteindelijke zoetheid van de cava bepalen. Voor onze fuga cava brut varieert het uiteindelijk suikergehalte tussen 5 en 12 g/L afhankelijk van het verdict van de oenologen en ons eigen fuga proefpanel. Al deze efforts resulteren in een brilliante schuimwijn met een finaal alcohol gehalte van 11.5 vol%.

cavafugalChange language:

 

 

RMCD bvba – Fuga Moments
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.